8 listopada, klasy 1 – 3 obchodziły Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych, dobrych nawyków żywieniowych, zwrócenie uwagi na znaczenie produktów mlecznych, owoców i warzyw dla zdrowia.
Dzieci uczyły się jakich produktów należy unikać lub ograniczyć ich spożywanie, wskazywały żywność zdrową i niezdrową. Przypomniana została piramida żywieniowa.
Wykorzystane zostały filmiki edukacyjne, wiersze, rymowanki. Dzieci przygotowały i degustowały zdrowe jedzenie. W klasie 1 oprócz pracy plastycznej dzieci wykonały na deser owocowe szaszłyczki. W klasie 2 uczniowie samodzielnie przygotowali kolorowe kanapki.
Klasa 3 po wspólnym śniadaniu, sprawdzała etykiety zgromadzonych produktów i oceniała ich kaloryczność oraz wartości odżywcze. Nie zapomniano o znaczeniu aktywności fizycznej.
„Jesteś tym, co jesz.”