„Owoce w szkole"
W tym roku szkolnym nasza szkoła została zgłoszona do programu "Owoce w szkole". Dzieci z klas I – III otrzymują nieodpłatnie świeżą porcję owoców lub warzyw. W skład każdej porcji wchodzi jeden produkt owocowy (jabłka, gruszki, truskawki lub sok owocowy) i jeden produkt warzywny (marchew, papryka słodka, rzodkiewka, sok warzywny lub owocowo - warzywny. Patronem akcji jest Agencja Rynku Rolnego. Dostawcą owoców i warzyw jest Firma „ASKO" z Sieradza, która uzyskała zatwierdzenie do uczestnictwa w programie. Program "Owoce w szkole" ma za zadanie przyczynić się do zmiany nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w codziennej diecie. W Polsce program funkcjonuje czwarty rok, tj. od roku szkolnego 2009/2010. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu EU (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%). Skierowany jest do uczniów klas I - III szkół podstawowych.
Śniadanie daje moc
Dzień Zdrowego Śniadania 8 listopada odbywa się już po raz kolejny w naszej szkole. Celem programu, w którym bierzemy udział, jest zwiększenie świadomości na temat zasad prawidłowego odżywiania dzieci, w tym roli śniadania jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Program została objęty honorowym patronatem Ministerstwa Zdrowia. Tego dnia dzieci z klas 1 - 3 zasiadają do wspólnego śniadania. Na stołach są m.in. kanapki z serem, wędliną, jajkiem, sałatą, pomidorem, ogórkiem, chrupki z mlekiem, surowe marchewki, banany, jabłka, soki warzywno - owocowe, woda niegazowana. Wychowawczynie: pani R. Kręzel, M. Gibka, E. Łusiak, przeprowadzają pogadanki z zakresu właściwego odżywiania, znaczenia określonych produktów dla zdrowia, siły, urody naszego organizmu i dlaczego ten posiłek jest tak ważny. Na gazetce w stołówce można znaleźć informacje o zdrowym odżywianiu, zasadach planowania posiłków i ich znaczenia dla organizmu. Do akcji włączają się klasy IV - VI.
12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów - według Instytutu Matki i Dziecka
1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
2. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
6. Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
7. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
8. Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony.
9. Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
11. Dobrą wodą gaś pragnienie.
12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.